2017-05-28, Megaloppis – Majorna

2017-05-28-00012017-05-28-00062017-05-28-0021

2017-05-28, Megaloppis – Majorna, det är verkligen super mycket människor som samlas för att “göra fynd” på Megaloppis. Tidigare bilder som jag tagit på detta var tydligen av intresse för en byrå som skulle göra reklam för Göteborg. Kul men när dessa kontaktade mig så var det inget som helst om att jag skulle få ersättning för mina bilder, samtidigt som denna byrå enligt uppgifter från ratsit gick med en massa miljoner i plus. När jag frågade om vilken ersättning de skulle ge och skickade med fotografernas förbunds samt KROs tariff slutade de helt plötsligt att höra av sig. Detta är vardagen för allt för många. Till slut skickade jag ett mail och frågade hur de går för dem, att “deras vinst inte skall vara min förlust” det blev ett knappt svar där de påstod att de “glömt bort” att skicka med vad för ersättning som givits. Detta utan att då skicka med vad de tänkt att ge för ersättning. Som konstnär och “kreatör” är det sjukligt tröttsamt att alla som arbetar kring en skall ha stadiga inkomster, medans du som skapar möjligheterna för dessa inte få många nickel för ditt slit.
Har varit med om samma sak vad gäller ljudboksförlag, som fick använda mina bilder gratis mot att de skrev ut mitt namn. Detta för en ljudbok av Kristian Lundberg, lite av ödets ironi att just dennes böcker, som i mångt och mycket tar upp orättvisor och vad dessa innebär i praktiken var de som använde mina bilder. Av detta förlag fick jag två cd-ljudboks skivor som tack, inte ens att jag fick gratis inträde till bokmässan där de skulle visa mina bilder. När jag sedan ett år senare skulle kontakta förlaget, för att genom dem kunna fråga Kristian Lundberg om han skulle kunna skriva några rader. Ja då hade detta förlag helt sonika tagit mina bilder igen och lagt ut på Youtube utan att nämna mitt namn någonstans, när jag frågar dem vad de håller på med påstår de att det skulle vara “ett misstag”. Jaoo misstaget var nog att jag hittade detta, deras fruktansvärt otrevliga ton och jargong visade på hur de ser på kreatörerna, konstnärerna som de tjänar sina pengar på. Påståenden som “vi är ett litet förlag” och tjänar lite pengar, är absurda och då borde de veta att de skall betala. Här fick jag hjälp av KRO (Konstnärernas riksorganisation) att får betalt, som vanligt var en för snäll och tog inte ut hela summan som detta förlag borde betalt. Då har jag med stor sannolikhet inte råkat ut för allt för mycket av denna typ av utnyttjande. Detta då jag medvetet valt att aktivt försöka förhålla mig långt ifrån olika former av kommersiellt arbete i och kring mina konstnärliga kunskaper.
Det är som att du som konstnär skall ha ett brödjobb, eller som någon uttryckt det “jag känner många konstnärer och poeter som går på sjukpenning”. Det är så de som får pengar genom mitt arbete ser på mig.
Jag undrar hur stor del av kulturbudgetar som går till konstnärerna/ utövarna och hur stor del som går till andra, de som arbetar runt om en. 1% regeln verkar vara ett faktum vad gäller vem som skall få pengarna. Pengar som en har rätt att få ta del av, som när de sne-fördelas skapar ett klimat där uttrycket följer ett av strukturerna och systemets utstakade gångar. Detta medför att kulturutövare lever i ett klimat som mer liknar en fotbollsklubbs där nepotism, ryggdunkande och allmän vänskapskorruption är en naturlig del av vardagen. Vilket självfallet skapar extrema hierarkier, vars murar byggs på lager för lager, allt i “välmening” och “samförstånd” mellan de som går med på dessa hierarkier för att kunna trösta sig med kaksulorna.

Megaloppisen hade helt okay väder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s